Dødeligt virus rammer Tanzania
En ny bølge af det dødelige Marburg-virus, ofte beskrevet som en “øjenblødende” sygdom, har kostet ni mennesker livet i Tanzania. Sundhedsmyndighederne advarer om, at den farlige virus, der har en dødelighed på op til 90 procent, allerede har smittet ti personer i Kagera-regionen i det nordvestlige Tanzania.
Sygdommen minder om Ebola og forårsager voldsomme blødninger, både internt og fra øjne, mund og ører. På grund af Tanzanias infrastruktur, der forbinder den berørte region med hovedstaden Dar es Salaam, frygter eksperter, at virussen kan sprede sig yderligere.
Myndigheder overvåger hundredvis af potentielle smittede
Ifølge Africa Centre for Disease Control (CDC) har myndighederne allerede identificeret 281 personer, der kan være blevet smittet gennem kontakt med de bekræftede tilfælde. Disse personer bliver nu overvåget nøje.
“Der har været i alt 31 test, hvoraf to er bekræftede smittede, mens de resterende 29 var negative,” udtalte CDC’s repræsentant Professor Ngashi Ngongo i en online briefing.
Der findes i øjeblikket ingen vacciner eller specifikke behandlinger mod Marburg-virus, hvilket gør det vanskeligt at inddæmme smitten. Sundhedspersonale er særligt udsatte, da sygdommen spredes gennem kropsvæsker fra smittede personer eller forurenede genstande.
Tidligere udbrud giver grund til bekymring
Marburg-virus har tidligere spredt død og ødelæggelse i Afrika. For blot en måned siden blev et udbrud i nabolandet Rwanda officielt erklæret overstået efter at have smittet 66 personer og dræbt 15. Dog lykkedes det Rwanda at holde dødeligheden på 23 procent – den laveste, der nogensinde er registreret for et Marburg-udbrud i Afrika.
Tanzania har før været ramt af Marburg-virus. I marts 2023 oplevede Bukoba-distriktet landets første udbrud, hvor seks personer mistede livet i løbet af næsten to måneder.
WHO’s chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har udtalt, at yderligere tilfælde forventes i de kommende dage, efterhånden som sundhedsmyndighederne intensiverer deres overvågning. På trods af sygdommens høje dødelighed vurderer WHO dog, at den globale risiko for spredning forbliver lav, da virussen ikke overføres let mellem mennesker.