Gastronomi
Danmark på toppen: Sølv ved Bocuse d’Or
Styrker dansk fødevarebranding
Danske kokke imponerer ved verdens største kokkekonkurrence
Det danske hold med Sebastian Holberg Svendsgaard og Phillip Nilsen i spidsen har endnu engang cementeret Danmarks status som gastronomisk verdensnation. Ved den prestigefyldte Bocuse d’Or kokkekonkurrence sikrede holdet sig en imponerende andenplads, hvilket ikke blot fremhæver kokkenes tekniske dygtighed og kreativitet, men også de høje standarder for danske råvarer.
Præstationen markerer endnu et kapitel i Danmarks succesfulde historie inden for gastronomi og fødevarer. Konkurrencen, der regnes for kokkefagets verdensmesterskab, har gennem årene været en platform for at synliggøre Danmarks unikke tilgang til bæredygtighed og kvalitet inden for fødevareproduktion.
(Foto: Jesper Bøjlund)
Støtte til talentudvikling og branding af Danmark
Landbrug & Fødevarer, der har støttet Bocuse d’Or siden 2016, ser konkurrencens betydning som langt større end blot en enkeltstående præstation. Organisationen arbejder målrettet på at fremme dansk gastronomi og styrke rekrutteringen til kokkefaget.
”Dansk succes i internationale kokkekonkurrencer som Bocuse d’Or understøtter både talentudviklingen i dansk gastronomi og synliggør kokkefaget samt det høje tekniske niveau, som kandidaterne præsterer. Det smitter positivt af på hele fødevareerhvervet, skaber opmærksomhed om vores høje standarder i udlandet og styrker udviklingen af bæredygtige kvalitetsfødevarer. Forhåbentlig kan en dansk topplacering også inspirere flere til at vælge kokkefaget og bidrage til øget rekruttering,” udtaler Mette Jasper Gammicchia, formand for Bocuse d’Or Akademiet og afdelingschef i Landbrug & Fødevarer.
Hun fremhæver desuden, at det “endnu en gang bekræfter Danmarks position som en af de førende gastro- og fødevarenation.“
Frankrigs sejr over Danmark og Sverige
Frankrig har igen sikret sig den prestigefyldte Bocuse d’Or titel og dermed genvundet gastronomiens svar på OL. De slog både Danmark og Sverige, som modtog henholdsvis anden- og tredjepladsen. Sidste gang overraskede Danmark alle ved at tage titlen på fransk grund, men denne gang var rollerne byttet om, til stor jubel for de tusinder af tilskuere i Lyon Eurexpo hallen.
Yderligere hæder til fransk gastronomi
Det franske hold kunne fejre endnu en succes, da Paul Marcons assistent, Camille Pigot, blev kåret som bedste commis chef, hvilket satte prikken over i’et for de franske madentusiaster.
- Guld: Frankrig
- Sølv: Danmark
- Bronze: Sverige
- Fadservering: Ungarn
- Fisketallerken: Norge
- Commis: Frankrig
Inspiration til fremtidens kokke
Den danske præstation ved Bocuse d’Or er også en inspiration for kommende generationer. Forhåbentlig kan den prestigefyldte sølvmedalje motivere flere unge til at vælge kokkefaget og bidrage til en fremtid med endnu flere danske topkokke.
Landbrug & Fødevarer ønsker et stort tillykke til hele holdet bag den danske succes og ser frem til at støtte den fortsatte udvikling af dansk gastronomi.
(Video: Jesper Bøjlund)
Hvad er Bocuse d’Or?
Bocuse d’Or, som blev grundlagt i 1987 af den legendariske Lyon-kok Paul Bocuse, er kendt verden over som verdensmesterskabet i haute cuisine, og konkurrencen er gastronomiens svar på OL. Denne prestigefyldte konkurrence afholdes i Lyon hvert andet år.
Konkurrencen sætter de dygtigste kokke på verdensplan i stævne og kræver, at nationale kokketeams på kun 5 timer og 35 minutter leverer både en tallerkenservering og en fadservering – helt fra bunden. Dommerpanelet, bestående af 12 eksperter, vurderer retterne på smag, teknik, madspild og arbejdsgang i køkkenet.
Dette års 20. udgave af konkurrencen markerede også en særlig hyldest til stifteren, Paul Bocuse, der gik bort i 2018, men som fortsat lever videre gennem denne fejring af det ypperste inden for international gastronomi.
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Jesper Bøjlund)
(Foto: Via Ritzau/Jesper Bøjlund)