Erhverv
Svend-Erik Andersen, Formand for Danmarks Fiskeriforening, forsikrer: Der er masser af dansk torsk til nytårsfejringen
Danskerne kan trygt sætte torsk på nytårsmenuen i år. Ifølge Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, er der nemlig ingen fare for, at den danske torsk er truet – trods vedholdende rygter om det modsatte.
“Rygterne om torskens død i Danmark er vildt overdrevne. Faktisk vil jeg kalde det en misinformationskampagne” siger Svend-Erik Andersen og peger på, at de danske farvande bugner af fisk, herunder torsk, rødspætter og kuller.
Positive fangstmuligheder i Nordsøen og Skagerrak
Ifølge Andersen har fiskerne i 2024 haft kvoter til at fange over 6.000 ton torsk alene i Nordsøen og Skagerrak. Selvom kvoten reduceres til omkring 5.000 ton i 2025 – en nedgang på 20 procent – er det stadig langt mere, end danskerne selv spiser.
“Vi oplever hver eneste dag, at der er masser af fisk i havet, og det er også det billede, de internationale forskere tegner” fortæller Andersen. Han tilføjer, at bestandene i Nordsøen og Skagerrak fortsat vokser, selvom torsk i de sydlige områder presses af stigende havtemperaturer som følge af global opvarmning.
En naturlig variation
Den faldende kvote for torsk i 2025 skal ses i lyset af, at kvoten i 2024 blev hævet med 15 procent. Andersen understreger, at variation i fiskebestandene er naturlig.
“Bestandene går op og ned som alt andet i naturen” forklarer han. “De internationale forskere vurderer, at selv den sydlige torskebestand kan genoprettes, hvis vi fisker mere skånsomt i nord. Vi er dog ikke enige i deres konklusioner, men vi følger naturligvis kvoterne.”
Den danske torsk er ikke truet
Andersen har en klar besked til de danskere, der måske tøver med at købe torsk til nytårsmiddagen:
“Det glade nytårsbudskab er: Der er masser af torsk til danskernes nytårsbord. Både i år og næste år. Den danske torsk er ikke en truet art.”
Med denne optimistiske udmelding opfordrer han danskerne til at nyde de danske råvarer med god samvittighed. Samtidig roser han de danske fiskeres indsats for at balancere bæredygtighed og økonomi, så forbrugerne kan fejre nytåret med friskfanget fisk.
Kilde: Ritzau/Danmarks Fiskeriforening